Circulair werken, een term die steeds vaker terugkomt in het bedrijfsleven. Maar wat is het precies? Is het een trend? Iets voor hippe start ups? Of iets om serieus mee aan de slag te gaan?

Circulair ondernemen is een manier om je medewerkers en klanten te laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Het is géén greenwashing en je maakt je er niet makkelijk vanaf met één duurzaamheidsprojectje. Circulair ondernemen is een proces dat constant in ontwikkeling is. Wil je met jouw bedrijf echt een verschil maken? Dan is het slim om er serieus mee aan de slag te gaan. 

Wat is een circulaire economie?

Omdat de wereldwijde grondstoffenvoorraad steeds schaarser wordt is het belangrijk om de huidige grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken en recyclen. Wanneer alle grondstoffen efficiënt worden ingezet en er geen grondstoffen meer verloren gaan spreken we van een gesloten kringloop, oftewel een circulaire economie.

Wat levert een circulaire economie op?

Een circulaire economie is ten eerste beter voor het milieu. In een compleet gesloten kringloop worden materialen eindeloos opnieuw gebruikt, waardoor er geen belasting meer op het milieu wordt uitgeoefend door het winnen van nieuwe grondstoffen. Wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan is het streven naar een circulair werken de beste stap die je kunt zetten. Daarnaast vinden klanten het prettig om te weten bij wat voor bedrijf ze kopen en wordt er steeds vaker gekozen voor bedrijven met een duidelijk duurzaamheidsbeleid.

Klaar om de eerste stappen te zetten naar circulair ondernemen? We verzamelden een aantal tips om je op weg te helpen:

#1 Afvalmanagement

In een circulaire omgeving worden geen grondstoffen verspild. Een goed afvalbeleid is daarom essentieel. Wij hebben tips verzameld die je op weg helpen naar een afvalvrije werkomgeving.

#2 Energieverbruik

Bewust omgaan met energie kan geld én CO2-uitstoot besparen. Door je goed te laten adviseren over je energieverbruik en energieovereenkomst verklein je snel de ecologische voetafdruk van je bedrijf. Vraag onze gratis energiescan aan om inzicht te krijgen in uw energieverbruik.

#3 Maak een plan

Improviseren kan leuk zijn, maar om een verandering goed door te voeren heb je een visie en een plan nodig. Hierdoor neem je makkelijker anderen mee in jouw organisatie en weet je welke stappen er gezet moeten worden om de doelstelling te halen.

#4 Vier de kleine successen

Wanneer je begint met circulair ondernemen wil je vaak te snel te groot gaan. Dat mag natuurlijk, maar kijk uit dat je niet te hard van stapel loopt. Houd het overzichtelijk en ontwikkel een goede strategie. Begin met aanpassingen die niet te veel geld kosten en vier de kleine successen. Zo houd je het leuk, uitdagend en vooral betaalbaar.

#5 Werk samen

Samen bereik je meer dan alleen. Niet alleen is het belangrijk om het hele bedrijf mee te nemen in je plannen van circulair ondernemen, maar het is verstandig om samen te werken met andere bedrijven in jouw branche. Zo kun je samen brainstormen, van elkaar leren en jullie krachten bundelen voor volledige circulariteit.

#6 Bekijk de volledige cyclus

Hoewel inkoop een van de belangrijkste factoren is, is het verstandig om de hele cyclus goed te bekijken. Door bij elke stap een duurzame verandering te integreren stap je het snelst over naar een circulair proces zonder overbodig grondstofgebruik

Hulp nodig?

Wilt u beginnen met circulair ondernemen maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Waste2power ondersteunt in de transitie naar duurzaam ondernemen. Vul het contactformulier in en laat weten waar jij tegenaan loopt.

Facebook
LinkedIn