Veel ondernemers vinden duurzaam ondernemen belangrijk. Het zorgt voor een grotere maatschappelijke betrokkenheid en het is goed voor je imago. Milieubewust bezig zijn kan daarnaast ook voor hogere inkomsten zorgen. Benieuwd hoe uw bedrijf kan bijdragen? Wij hebben een aantal concrete tips verzameld.

#1 Begin klein

Wanneer het over duurzaam ondernemen gaat denken veel ondernemers aan ingrijpende verbouwingen en hoge investeringskosten. Maar zo ingrijpend hoeft het helemaal niet te zijn. Het beste wat je kan doen is klein beginnen. Print bijvoorbeeld minder vaak documenten af, plaats waterbesparende kranen en kies bij de aanschaf van nieuwe producten voor een duurzame variant. Doe de verlichting uit in ruimtes die niet vaak gebruikt worden (maak bijvoorbeeld gebruik van bewegingsschakelaars) en laat apparaten niet op stand-by staan, maar sluit ze volledig af na een werkdag.

#2 Reizen

Wanneer je vaak en veel onderweg bent is het verstandig eens te kijken naar je vervoersmiddel. Is de afspraak dichtbij? Pak de fiets! Is er een goede trein- of busverbinding? Ga met het OV! Voordeel van het openbaar vervoer is dat je niet op de weg hoeft te letten en je nog even verder kan werken of de afspraak kan voorbereiden. Wanneer de auto niet te vermijden is kun je het beste niet in de spits rijden. Minder files is namelijk minder uitstoot. Daarnaast kan je het aantal kilometers beperken door zo nu en dan een dagje thuis te werken. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van skype als je belangrijke afspraak hebt.

#3 Gebruik duurzame materialen

Maak zoveel mogelijk gebruik van duurzame, CO2 neutrale materialen. Wanneer je afhankelijk bent van leveranciers, kies deze dan bewust uit. Bespreek in het voorafgaande gesprek over de mogelijkheden van duurzaam inkopen. In hoeverre zijn zij hier mee bezig en wat zijn de mogelijkheden? Denk hierbij ook aan het verminderen van kilometers, minder verpakkingen of minder plastic.

#4 Afval scheiden

Een slecht afvalbeheer haalt de duurzaamheidsscore van je bedrijf naar beneden. Gooien jullie al het afval in de zelfde vuilnisbak? Niet doen! Afval scheiden heeft namelijk veel voordelen. Zo kunnen veel afvalstromen gerecycled worden tot nieuwe producten, wat belangrijke grondstoffen uitspaart. Wist je dat de wereldwijde metaalvoorraad zo is uitgeput dat het nog maar maximaal 200 jaar meegaat? Wanneer er wordt gerecycled, hoeven we geen gebruik te maken van deze voorraad. Daarnaast is restafval een van de duurste afvalsoorten die er is. Meerdere containers hebben is dus financieel veel voordeliger dan alles laten afvoeren als restafval. Klik hier om vrijblijvend advies aan te vragen over een duurzame afvalinzameling.

#5 Verminder energieverbruik

Monitor je energieverbruik. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vaak kom je hierdoor achter kleine simpele oplossingen die een groot verschil kunnen maken. Zet onnodig brandende verlichting uit, kijk naar de afstelling van de verwarming en de ventilatie, houd deuren zoveel mogelijk dicht, kies voor dubbelzijdig printen en maak gebruik van spaarlampen. Meer advies over energieverbruik verminderen? Vraag een gratis energieaudit aan.

#5 Communiceer naar de klant

Duurzaam ondernemen doe je natuurlijk voor een groot deel vanuit je eigen idealen. Maar er is niks mis mee om dit te laten zien aan de buitenwereld! Je kunt er natuurlijk een hele marketingcampagne omheen zetten, maar je kan het ook op andere manieren aan de klant laten weten. Besteed een stukje op de website aan duurzaamheid, communiceer het in nieuwsbrieven en vertel je klanten er over in klantgesprekken.

 

Heeft u nog meer tips om te beginnen met duurzaam ondernemen? Deel ze met ons door een reactie achter te laten!

Facebook
LinkedIn